• Практически Съвети

Практически съвети

Къде да носим помпата?

Първият въпрос на много тиинейджъри, заинтересовани от терапията с помпа е: „каде да я слагам?”. Тя може да бъде закачена на всеки колан или да се носи на пояса или в джоба. Възможни са различни начини. Момичетата които нямат джобове или колан в тоалета си, закачват помпата на сутиена си.

Ученически „пособия”

В случай, че се наложи да свалите комплекта временно, когато сте на училище, трябва да имате следните пособия:

  • Контейнера с инсулин от помпата трябва да бъде съхраняван в хладилник
  • Нов комплект, включващ инфузионен сет и резервоар
  • Дезинфекциращи спиртни кърпички
  • Инсулинова писалка или спринцовка ( за да си направите инжекция, в случай ако част от комплекта излезе от строя)
  • Резервни батерии
  • Телефонния номер на вашия ендокринолог или диабетен визпитател.

Изключване на помпата

Някои тиинейджъри се чувстват некомфортно носейки помпата на мероприятия като спорт, танци, партита и срещи. В повечето случаи помпата трябва да бъде с вас при тези дейности. И все пак диабетния ви възпитател, ще ви научи как да изключвате помпата при къпане, плуване, спорт, на плажа и понякога в часовете по физкултура. Когато я сваляте е много лесно да откачите инфузионния сет от тялото. Възпитателят ви ще ви покаже как да го направите, но в действителност това е много лесно.

След мероприятието, избършете контактния край на катетъра с спиртни дезинфекциращи кърпички и прикачете отново инфузионния сет и инсулина ще продължи да се влива отново. Обикновено, ако се наложи да изключвате помпата за по-малко от час, не е необходимо да регулирате инсулина, но ако това продължи по-дълго трябва да се направи корекция на дозата. Запомнете, че трябва да проверите с вашият диабетен възпитател, дали корекциите са правилни за вас.

Това са няколко примери, в които юношите правят следното:

Ако помпата е изключена за по-дълъг период (обикновено повече от час), може да е необходимо да вземете малък болус с лека закуска преди да я махнете или след като я включите пак, в зависимост от нивата на кръвната глюкоза и интензивността на дейностите. Трябва да експериментирате за най-добрата рутинна закуска при всеки различен спорт. За да установите какви промени са необходими, глюкозните нива трябва да бъдат проверявани преди, по време и след активната дейност.

Първоначално може би трябва да пробвате само с лека закуска без болус доза и да махнете помпата или просто да я разкачите. Ако глюкозните стойности са високи, пробвайте с малка доза и лека закуска или пропуснете закуската. От друга страна, ако измерванията покажат ниска глюкоза, можете да пробвате с повечко храна и/или да махнете помпата по-рано (за да имате по-малко инсулин в обръщение докато спортувате). Ващият възпитател по диабета може да ви помогне повече с тези стратегии.

На плажа или на други излети

Прекарването на деня на плажа е друг обичаен проблем засягащ младежите с инсулинова помпа. Може би предпочитате да махнете помпата и инфузионния комплект, след като сте приели сутрешната болус доза. В такъв случай ще се нуждаете от инжекция редовен инсулин на обяд (трябва да бъде повече от нормалната обедна доза, за да покрие основния инсулин, който сте пропуснали). Включете отново помпата преди вечеря. По време на първите ви дни на плажа без помпата, проверявайте кръвната глюкоза преди пладне. Ако нивата се покачват, може би се нуждаете от допълнителна малка инжекция. Други младежи предпочитат да приемат сутрешната доза, да разкачат помпата и след това да свържат системата отново за да си доставят обедния болус. Помпата отново може да бъде свалена след това до следобедната закуска. Още веднъж, проверяването на глюкозата по средата на сутринта е добра идея. Може да се нуждаете от по-голяма доза на обяд, замествайки основния инсулин, който не сте приели докато сте били без помпа. Размера на дозите зависи от нивото на активност, така че следенето на нивата на кръвната глюкоза отблизо е необходимо, за да определите правилната болус доза.

Съвети за лятото

Пазете помпата от слънцето. Когато сте на плажа, я слагайте в плътно затворена торбичка, завийте я с дреха и я дръжте на хладно. Ако вие (момичета) желаете да носите бански костюм от две части, поставете помпата на по-ниско място на корема или можете да опитате и на бедрата. Ако оставите помпата включена, можете да използвате твърдата чанта SportGuard™ в случай, че решите да плувате. В противен случай, можете да разкачите инфузионния сет. Ако свалите помпата за повече от час, проверете кръвната глюкоза, включете я отново и си доставете необходимия инсулин, отговарящ на кръвната ви глюкоза. За да закрепите по-добре лепенките сложете допълнитено парче като IV 3000 или Polyskin и когато приключите с плуването подсушете много внимателно. Запомнете, ако сте активни и сваляте помпата, винаги проверявайте глюкозата, за да определите дозата от инсулин.

При случай, че кожата ви стане влажна или лепкава (от потене при упражненията, когато времето е топло), отпечатъкът ще покаже мястото където помпата е в контакт с кожата. Ако това се случи, можете да се снабдите с някои от специалните аксесоари, които се продават за помпата.


На път

Когато пътувате се уверете, че имате допълнителни батерии, инсулин, запаси инсулинови спринцовки за инжекции и комплект за тестване на кръвната глюкоза. Много добро правило е да удвоите запасите, които предвиждате за нормалните нужди, за всеки случай при възникване на някакви проблеми (като счупване на флакон с инсулин например). Ако летите със самолет, носете запасите в чантата за ръчен багаж. Носете помпата, преминавайки през металния детектор. Ако преминавате времева зона, настройте часовника на помпата с новото време като пристигнете и не забравяйте да го смените отново при завръщането ви. При преминаване на няколко различни времеви зони (най-малко четири часова разлика), настройте временен базален режим на най-ниската базална нужда за периода на пътуване, като вземате болус доза всеки път когато се храните. Когато пристигнете, премахнете времения базален режим и настройте часовника на помпата на „новото” време. Също така, проверявайте кръвната глюкоза по-често, по време на пътуване.

Употреба на алкохол

Пиенето на алкохол и използването на инсулинова помпа НЕ СЕ препоръчва. Има няколко опасения за безопастността, които трябва да се обмислят, като например ниската кръвна глюкоза, която може да се появи много часове след като алкохола е консумиран. Трябва да обсъдите това с вашия ендокринолог или визпитател по диабет.

Съвети за срещи

Много младежи с инсулинова помпа отначало са обезпокоени по време на срещи. Опасяват се да не бъдат попитани ако партньора открие, че носят помпа. Докато някои казват на най-близките си приятели, други не са склонни от начало да показват инсулиновата помпа на приятели, особено на тези от противоположния пол. Избират да скрият факта, че носят такава. Ако с времето сте свикнали достатъчно, можете да се чувствате по-комфортно да говорите с останалите за устройството. До тогава възпитателят ви може да ви помогне да намерите начин за прикриване на помпата по време на срещи. Също така можете да оставите помпата по време на срещи и да вземете инжекции инсулин. Официалните вечери често са дилема за потребителите, особено за момичетата. Те обикновено се чудят: „Каде да сложа помпата?” Едно от решенията е да я носят в чорапогащника срещу бедрото. Други момичета предпочитат да носят помпата закачена за, или вътре в сутиена под мишницата. Инсулиновата помпа също така може да се носи в торбичка, закачена под свободната част на дрехата/полата, където няма да бъде забелязана. И още веднъж, може да бъде свалена за вечерта и инсулина да се приеме със спринцовка. Не забравяйте, че избирате помпата за да имате по-добър контрол и нормализиране на живота. Ако имате повече въпроси за приспособяването на помпата към ангажирания ви начин на живот, говорете с лекуващия лекар и той или тя ще ви помогне да намерите най-добрия начин да направите така, че терапията с инсулинова помпа да работи за вас!