Какво е диабета?

Диабета е заболяване което пречи на тялото да усвоява правилно енергията от храната. То възниква когато панкреаса не произвежда инсулин или когато произвежда, но е отхвърлен от тялото. Инсулинът е хормон необходим за извличането на глюкоза от кръвообръщението към клетките на тялото, където се преобразува в енергия. Глюкозата е вид захар, съдържаща се в кръвообръщението. Тя се получава при усвояване на храната и се консумира от телесните клетки; кръвната глюкоза е горивото в човешкото тяло. Хормонът инсулин, обикновено произвеждан от панкреаса, е необходим за да помага на телесните клетки да усвояват кръвната захар като източник на енергия и разтеж.

3 най-често срещани форми на диабет:

При диабет тип 1, панкреасът не произвежда инсулин. За оцеляването си, човек трябва да се подложи на инсулиново лечение чрез инжекции или инсулинова помпа. Тип 1 се развива най-често при деца и юноши и наброява приблизително 10% от всички случаи с диабет по света. Средната продължителност на живот при болни от диабет тип 1 е 15 години по-малка, от тази характерна за общото население.


Диабет тип 2 е метаболитно нарушение причинено от неспособността на организма да приеме или усвои достатъчно инсулин. Този тип диабет е най-често срещаната форма при 90% до 95% от случаите. Той може да бъде контролиран чрез диети и физ. упражнения, перорални лекарства, и в много случаи с инсулин. Резултатите от клинични изследвания сочат, че затлъстяването и наднорменото тегло се асоциират с повишен риск от диабет Тип 2. Обикновено такъв тип диабет се развива при възрастни над 40 г. Хората подложени на риск от Тип 2, трябва да спазват обичайните препоръки за предотвратяване на заболяването.


Гестационен диабет се развива само по време на бременност. Също както при Тип 2 гестационния диабет е метаболитно нарушение, причинено от неспособността на организма да приеме или усвои необходимото количество инсулин. Но за разлика от другите форми на болестта, гестационния диабет може да бъде временен и обикновено изчезва след раждане. Все пак, жените с гестационен диабет са изложени на риск от диабет Тип 2 в по-късен стадии и трябва да спазват обичайните препоръки за предотвратяване на болестта.

По време на своето лечение, хората с диабет се нуждаят от инсулин. Количеството на приемания инсулин трябва да бъде балансирано при приемането на храна и ежедневните занимания. Нивата на кръвната глюкоза трябва да бъдат проверявани редовно. Често хората с дибет или имат прекалено много или твърде малко глюкоза в кръвта. Важно е да се поддържа добър контрол на глюкозата, в противен случай възникват остри усложнения от хипогликемия или хипергликемия, която води до Кетоацидоза. Ако това се прояви е необходима медицинска намеса. Продължително дълго време на слаб контрол на диабета, може да доведе да слепота, увреждане на бъбреците и ампутация. В допълнение, той е главен фактор при сърдечно-съдови заболявания и импотентност. В миналото не е имало лекарство срещу диабета. Лечението на диабет се състои в приемането на инсулин и поддържането на добър гликемичен контрол.