Какво представлява терапията с инсулинова помпа?

Количеството базален инсулин за нормално функциониране на тялото без храна и впръскването му „при поискване” след приемане на храна. Хората без диабет могат да разчитат, че техния панкреас ще произведе този инсулин за тях. Тези с диабет се нуждаят от приемането му по възможно най-подобния начин, по който панкреасът би им доставил, ако можеше.

При терапията с многобройни дневни инжекции, не винаги е ясно какво количество инсулин се използва на гладно и какво при приемане на храна. Двата процеса се различават напълно при терапията с инсулинова помпа. Чрез нея можете да зададете основна мярка или базален инсулин, който да бъде доставян непрекъснато, денонощно за да може тялото да функционира нормално. Когато се храните можете да приемете болус доза или инсулин ‘при поискване’.

Когато спортувате можете да намалите базалната доза, тъй като кръвната глюкоза не се покачва твърде високо. Ако сте болни или заразени от нещо, можете да я увеличите, защото глюкозата не пада толкова ниско. Също така, можете да намалявате или увеличавате болуса при хранене, в зависимост от храната, която сте избрали да ядете.

Освен това, помпата използва само бързодействащ инсулин. Не е необходимо да спазвате някакъв режим по график както преди, защото това не е продължително действащ инсулин, определящ кога да се храните или кога се нуждаете от още инсулин.

Звучи вълнуващо? То е...., защото не само кръвната глюкоза може да бъде манипулирана по-лесно,но и начинът ви на живот може да бъде по – лесен, също.